Blockchain algoritması kripto para birimi olan bitcoin kayıt defteri olarak kullanılmak üzere geliştirilmiş ve hali hazırda gelecek vaat eden bir veri kayıt sistemidir
Blockchain teknolojisi merkezcil yapıyı sonlandıran son derece gelecek vaat eden bir veri kayıt sistemidir. Blockchain teknolojisi 2008 yılında Satoshi Nakamoto ismini kullanan kişinin yayınladığı bir belgede kripto para birimi olan bitcoin kayıt defteri olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bu sistem hali hazırda kullanılan sistemlerden tamamen farklıdır. Hali hazırda kullanılan sistemlerde tek ya da birkaç merkez verilerin saklanmaktadır. Bu da bu sistemleri blockchain sistemine göre güvensiz kılmaktadır.
Blockchain sistemi verilerin kaydedildiği blocklar ve blokların birleştirildiği bir zincir şeklinde tutulmaktadır. Blocklara işlenen veriler blockchain algoritmasında belirtilen periyotlarda doğrulama yapılarak zincire kayıt edilmektedir. Zincir her kullanıcı tarafından bir kopyası saklanmaktadır. Ve zincire ekleme yapmak için tüm kullanıcıların bu işlemi onaylaması ve kaydı kabul etmesi gerekmektedir. Veri tabanı sistemi olan blockchain sisteminde zincire bir defa eklenen verinin değiştirilmesi mümkün görünmemektedir. Görünmemektedir çünkü pratikte yapması mümkün olmasa da teoride daha uzun bir zincir oluşturulduğu durumda asıl zincir bu oluşturulan zincir olarak kabul edilecektir. Ancak bunu pratikte yapmak pek mümkün değildir. Teorik olarak da nasıl yapılacağına dair net bir durum söz konusu değildir.
Blockchain algoritması denilince ilk akla gelen uygulamaların kripto para birimleri olmasından dolayı bu teknolojiye karşı büyük heyecanı anlamak söz konusu olabilmektedir. Ancak kripto para uygulamaları sadece bir örnektir. Merkezcil olmayan uygulamalarda bu teknoloji sayesinde geliştirilebilecektir. Merkezi olmayan sosyal medya platformları gibi birçok farklı uygulamanın gelişmesini sağlayacak bir teknolojidir.