SEO uyumlu web sitesi nedir, nasıl tasarlanmalıdır, nelere dikkat edilmelidir, SEO uyumlu web tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken husular ile ilgili çok önemli uyarılar.
SEO bilgiğimiz gibi arama motorlarında web sitelerini yükseltmek için yapılan çalışmadır, SEO uyumlu web site yada SEO uyumlu web tasarım olarak bilinen hizmet ise bir internet sitesinin SEO kriterlerine uygun olarak kodlanmış olmasıdır.
1 | Tüm sayfalarda içerik ile alakalı meta etiketleri |
2 | Özgün ve kaliteli içerikler |
3 | Sayfa başlıkları (h1,h2,h3,h4,h5,h6) |
4 | Sayfa açılış süreleri optimizasyonu |
5 | Resim alt etiketleri link title etiketleri |
6 | SEO uyumlu URL yapısı |
Web sitelerinde bulunan meta etiketleri arama motorları tarafından en kolay tespit edilen ve sayfa içeriğiniz ile alakalı olduğunda sizi en hızlı yükselten alanlardır. Meta etiketlerinin SEO etkisi olukça fazladır, bu meta etiketlerinden özellikle TITLE ve DESCRIPTION etiketleri en önemli olanlar olup muhakkak tüm sayfalardaki bu meta etiketleri doldurulmuş olmalıdır. Title 70 karakteri, description ise 160 karakteri aşmayacak şekilde belirlenmeli, önemli arama terimleri, anahtar kelimeler ve etkileşime geçirecek özel cümleler tercih edilerek hazırlanmalıdır.
Web sitenizde yanınlanan makale, yazıların ve hatta grafiklerin size ait olması oldukça önemlidir. Özgün içerik konusu hem telif açısından hem de arama motoru kriterlerine uymak için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ancak bunun haricinde sadece özgünlük değil yazılan tüm yazıların da benzer yazılar ile dolu olan internet ortamında sizi öne çıkarmalıdır. Bunun için daha çok kullanıcıya hitap eden yalın, okunabilir ve anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanmış konu başlığı ile bütünlüğü olan şekilde hazırlanmalıdır.
Web sitesi içeriği nasıl hazırlanır, iyi bir web sitesi makale yazıları 200-300 kelime olmalıdır, ancak teknik konuları bu kadar kelime ile anlatmak mümkün olmayacaksa okunabilirlik kaybedilmeden yazı uzatılabilir, eğer yazıyı uzatmak yerine bölmek mümkün ise yazı içinden linkler vermek daha uygun olabilir.
Meta etiketlerinden sonra SEO'ya etkisi bakımından oldukça önemli bir konu da h1, h2, ... başlık etiketlerinin doğru kullanımı konusudur. Her sayfa'da 1 defa h1 etiketi kullanılmalı ve h1 etiketi ile sayfa url adresi, title meta etiketi oldukça uyumlu olmalıdır. Gerektiği durumlarda h1 etiketi altında h2, h2 etiketi altında h3 uygun alt başlıklar olarak kullanılmalıdır.
Örnek Kullanım :
h1 : Web Tasarım
h2 : Web Taasarım Fiyatları
h3 : Kurumsal Web Tasarım Fiyatları
h3 : Web Tasarım Ajansı
şeklinde olmalıdır.
Modern web siteleri kullanıcı deneyimlerini hedefliyorlar ise hızlı açılmalılar, Bu nedenle web sitelerinde yer alan resimlerin ve kod alt yapısının optimize edilmesi gerekir, Web sayfalarınızın mobil ve masaüstü açılış hızlarını görüntülemek, bazı iyileştirme önerieri almak için https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Resimlerdeki alt etiketleri ve site içi/dışı linklendirmeler için title etiketleri kullanılır, özellikle resimlerin alt etiketleri muhakkak kullanılmalıdır. Resimlerdeki bu etiketlemeler sayesinde metin-resim eşleştirmeler mümkün olacak ve sayfa kalitenize katkı sağlayacaktır. Linkler için kullanılan başlık etiketi ise tıklantığı zaman hangi sayfalara ziyaret edeceği veya hangi etkileşimi gerçekleştireceği ile ilgili bilgi verici olmalıdır. Kısacası SEO uyumlu web sitesi için bu da gereklidir.
Seo uyumlu link yapısı bir web sitesi adresinin (URL) kullanıcılar tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlar url üzerindeki get parametelerinin açıktan kullanılması yerine seo dostu url şeklinde kullanılması daha anlaşılır olacaktır, örnek vermek gerekirse
https://www.webtasarim-ankara.com?sayfa=blog&baslik=SEO%20Uyumlu%20Web%Sitesi%20Nedir
yerine;
https://www.webtasarim-ankara.com/seo-uyumlu-web-sitesi-nedir
şeklinde bir kullanım daha doğru, seo uyumlu, anlaşılabilir ve kullanıcı dostudur.
SEO uyumluluk kriterleri tabiki bununla sınırlı değildir SEO konusunda uzmanlaşarak yapılabilecek çok daha detaylı işler, site dışı çalışmalar da gündeme gelebilir ancak site içerisinde bu ve ilave bazı çalışmaları yerine getirerip site dışında da gerekli çalışmaları yapmak ile istenilen sıralamaların kazanılabileceği de görülecektir.